حفظ امنیت و نظارت بر ساختمان ها جزء ضروریات امنیتی محسوب می گردد. یکی از راهکار های ارتقای امنیت ساختمان و مجموعه، راه اندازی دوربین های مداربسته و محلی برای Monitoring دوربین می باشد. تمامی اجزا سیستم دوربین های مداربسته شامل دوربین ها و دستگاه ضبط تصاویر می توانند بروی بستر فیبر نوری اجرا شوند. در صورت استفاده از فیبرنوری شاهد تغییراتی در کیفیت ارسال و دریافت تصاویر دوربین ها نسبت به بستر کابل مسی خواهیم بود. تصاویر با کیفیت تر و بدون اختلال و تاخیر در ارسال و دریافت آنها ، از مزایای فیبر نوری است. مزیت های فیبر نوری در سیستم های دوربین مداربسته بسیارند اما از دیگر فواید فیبر نوری در این زمینه می توان گفت که جهت ایجاد چندین مانیتورینگ در نقاط مختلف سازمان و مجموعه مشکلی وجود نخواهد داشت. زیرا فیبر نوری توانایی انتقال تصاویر تا 100 کیلومتر را با این تضمین که هیچ افتی در کیفیت تصاویر بوجود نیاید و تصاویر با کیفیت و پایداری بسیار مناسبی دریافت و ارسال گردند را دارا می باشد.
CCTV چگونه کار می کند؟
CCTV (تلویزیون مدار بسته) از یک یا چندین دوربین برای انتقال تصویر و گاهی صدای تصاویر مانیتور شده، مانیتور های نصب شده یا ضبط کننده های تصاویر استفاده می کند.
تفاوت بین CCTV و تلویزیون استاندارد این است که تلویزیون استاندارد آشکارا سیگنال ها را به عموم مردم پخش می کند ولی CCTVV آشکارا به مردم منتقل نمی شود. CCTV از هر دو روش انتقال سیمی و بی سیم برای ارسال broadcast از دوربین ها به مانیتور ها یا دستگاه های ضبط استفاده می کند. بیشتر سیستم های CCTV برای نظارت استفاده می شوند، که می تواند شامل امنیت در نظارت یا جاسوسی باشد.
دوربین های CCTV
سیستم های CCTV در طول چند دهه گذشته به عنوان فناوری بهبود یافته بسیار محبوب شدند و بسیار مقرون به صرفه شدند.
اکثر دوربین های مداربسته که امروزه استفاده می شوند معمولا برای نظارت و اهداف امنیتی هستند. سیستم های CCTVV معمولا در اکثر بانکها، مرکز خرید ها و فروشگاه های بزرگ دیده می شوند. درواقع سیستم های CCTV بسیار مقرون به صرفه شده اند و بیشتر فروشگاه های کوچک هم از CCTV برای اهداف امنیتی استفاده می کنند.
انواع دوربین های CCTV
در اینجا انواع مختلفی از دوربین های CCTVV موجود است. آنها می توانند با توجه به انواع تصاویری که می گیرند، مقدار فریم هایی که در هر دقیقه می گیرند و انواع اتصال به دستگاه مانیتور یا ضبط کننده دسته بندی شوند، اعم از اینکه آنها قادر به تغییر موقعیت و عملکرد های خاصی که می توانند فراهم کنند می باشند.
انواع تصاویر: دوربین های CCTV به طور کلی هر دو تصویر ویدئویی سیاه و سفید و رنگی را می گیرند. به علاوه، خیلی از دوربین های CCTV حتی قابلیت دید در شب را هم دارند که به دوربین های CCTV امکان نمایش و ضبط تصاویر با نور کم با استفاده از تکنولوژی خاص را می دهند.
فریم در ثانیه : مقدار تمام فریم هایی است که یک دوربین ویدئویی می گیرد و به دستگاه ضبط یا مانیتور در هر ثانیه می فرستد. درحالی که بسیاری از سیستم های دوربین CCTV به آسانی 30 فریم یا بیشتر در هر ثانیه (300 فریم در هر ثانیه زمان واقعی در نظر گرفته شده است) می گیرند.برای اینکه تمام لحظات هر روز را ضبط کنیم مقدار نوار ویدئو و یا فضای ذخیره سازی دیجیتال زیادی باید در دسترس باشد.برای بیشتر حافظه ها ،سرعت 1 تا 6 فریم در ثانیه بیش از حداقل سرعت لازم برای ضبط و شکار وقوع جرم یک جنایتکار است.
دوربین های با بزرگنمایی (PTZ) pan tilt
این نوع از دوربین های مدار بسته (CCTV) این قابلیت را دارند که شخصی توسط کنترل از راه دور که معمولا یک RFF یا یک کنترل کننده سیمی است دوربین را حرکت دهد و نظارت بر یک منطقه را انجام دهد. دوربین قابل حرکت، برای نظارت و حرکت دادن دوربین از راست به چپ (pan) ، بالا و پایین (tilt)، و از یک نمای بسته به یک نمای باز (زوم نمای بسته) باید به شخص این دسترسی را بدهد.
دوربین های با لوازم جانبی ویژه:
دوربین های مدار بسته (CCTVV) توابع ویژه ای دارند که برای موارد استفاده خاص ساخته شده.به عنوان مثال دوربین های نظارتی بسیار کوچکی وجود دارد که برای مقاصد جاسوسی استفاده می شوند(Nanny cam ها) ویا دید در شب که ضد خرابکاری است و به طور خاص برای مصارف indoor و outdoor ساخته شده اند .
ارتباط سیمی و بی سیم
دو روش اصلی اتصال برای دوربین های مدار بسته (CCTVV) وجود دارد: یک کابل ثابت یا یک ارتباط بی سیم .
ارتباط با سیم ثابت: ارتباط با سیم ثابت بدین معنی است که دوربین به صورت فیزیکی و با یک کابل به نمایشگر و یا دستگاه ضبط متصل می شود.
برای این منظور کابل های کواکسیالی که شبیه به کابل معمولی تلویزیون خانه هستند، معمولا مورد استفاده قرار می گیرد. این کابل ها با طول های مختلفی به بازار آمده اند. با افزایش فاصله کیفیت سیگنال نیز کاهش می یابد.برای فواصل بیشتر از 30 یا 60 تا 180 متر کابل کواکسیال با کیفیت بالاتر مانند RG59 تهیه می شود و برای فواصل بیشتر از 180 متر ولی کمتر از 600 متر کابل CAT5 تهیه می شود.
ارتباط بی سیم: بیشتر دوربین های مدار بسته بی سیم برای انتقال ویدیو و تصاویر خود به نمایشگر یا DVR (ضبط کننده ویدیوی دیجیتال) از فرکانس 2.4 گیگاهرتز استفاده می کنند.
معمولا در فضاهای خاص برای داشتن بیشتر از یک گروه از دوربین ها فرکانس می تواند کمی تغییر کند. دوربین های مداربسته بی سیم ای که از این فرکانس استفاده می کنند به راحتی می توانند انتقال تصاویر خود را از میان بیشتر دیوارها و موانع انجام دهند.در هر حال هر محیط خاصی محدودیت های عملیاتی خاص خود را خواهد داشت .انتظار می رود بیشتر دوربین های مدار بسته بی سیم برای ارسال اطلاعات به طیفی در حدود بشتر از 60 متر قابل استفاده باشند.بنابر این اکثر آنها در کمتر از 45 متر به خوبی کار می کنند. یک خط بدون شکاف انتقال همیشه به بهترین وجه کار خواهد کرد.
بدیهی است که یک ارتباط بی سیم آزادی بیشتری در محل قرار گیری دوربین های مدار بسته می دهد و تقریبا می توانند در هر نقطه ای قرار بگیرند. گرچه دوربین های مداربسته بی سیم ویدیو و تصویر خور را به ضبط کننده ویدیو و یا یک نمایشگر انتقال می دهند، بسیاری از این نوع دوربین ها باید به یک خروجی الکتریکی وصل شوند . با این وجود، برخی از این دوربین های مدار بسته که با باتری اداره می شود.
ضبط کننده ویدیوی نواری و دیجیتالی
برای ضبط تصاویر ویدئویی توسط دوربین های مدار بسته دو راه اصلی وجود دارد :
1. نوار آنالوگ
2. ضبط کننده ویدیوی دیجیتال
بیشتر ضبط کنندهای ویدیوی آنالوگ برای ذخیره تصاویر از VCR نواری یا VCR های استاندارد و برای یک دوره زمانی طولانی از VCRR های امنیتی ویژه ی ذخیره فرآیندهاى طولانی در زمان کوتاه (time-lapse) استفاده می کنند.
VCR ضبط کننده نواری
یک ضبط کننده نواری به عنوان مثال یک VCR امنیتی - (time-lapsee) ، می تواند تصاویر دوربین های مداربسته را در هر کدام از حالت های سیاه و سفید یا رنگی برای 2،4،6،8 تا 960 ساعت ضبط کند که این 40 روز کامل است.در اینجا تعداد فریم در ثانیه ای که کاربران برای ضبط در نظر دارند و تعداد قابلیت اتصال دوربین ها به VCR برای ضبط فاکتور تعیین کننده ای است .برای مثال ،اگر یک کاربر 30 فریم در ثانیه (سرعت واقعی)ضبط کند او فقط قادر خواهد بود ساعت های کمی ویدیو روی ضبط کننده ذخیره کند.اگر کاربران یک فریم در ثانیه ویا کمتر ذخیره کنند، می توانند قبل از پرشدن نوار ویدئویی برای ده ها ساعت ضبط داشته باشند. VCR ها بسیار اجرایی، قابل اطمینان و بسیار مقرون به صرفه هستند.
ضبط کننده های ویدیوی دیجیتالی (DVR)
دونوع (Digital Video Recorders) DVR وجود دارد : دستگاه های منفرد و یا دیسک های سخت که به یک سیستم کامپیوتر متصل هستند.کارکرد DVR ها مشابه VCR ها است ،اما تصاویری که آنها از دوربین های مدار بسته می گیرند دیجیتال است.حجم تصاویر دیجیتال ضبط شده در یه DVR با چند عامل مشخص می شود که شامل فریم در ثانیه ، تعداد دوربین های متصل به دستگاه DVR ، وضوح تصویری که DVR با آن تصاویر را ذخیره می کند ، فشرده سازی ویدیویی استفاده شده ( e.g. MPEG4) . برای یک راه اندازی معمول، که در آن 4 دوربین در حال تصویربرداری در 30 فریم در ثانیه و وضوح تصویر 320 X 240 در حال استفاده است ، هر دوربین تنها زمانی تصویر می گیرد که تحرکی باشد و فشرده سازی ویدیویی استفاده شده MPEG4 است ،انتظار میره که کاربران یک هارد 20 تا 25 گیگابایتی را در حدود 80 ساعت پر کنند.