•  

    ایپان (EPON) و جیپان (GPON) نسخه های محبوب شبکه های نوری پسیو یا همان PON ها می باشند. این شبکه های خط-کوتاه کابلفیبر نوری برای دسترسی اینترنت، صدا بر روی آیپی (ویپ VOIP) و تلویزیون های دیجیتال در محیط های شهری کاربرد دارند.
    دیگر کاربرد ها شامل اتصالات بکهول ایستگاه های سلولی، هات اسپات های وای فای و حتی سیستم های توزیع آنتن (DAS) می شوند.
    تفاوت های اصلی بین آنها در پروتکل های بکار رفته در مخابرات دریافتی و ارسالی می باشد.
    موضوعات این مقاله:

    • شبکه های نوری پسیو (PON) ها
    • گیگابیت پان ها Gigabit PON’s
    • اترنت پان ها Ethernet PON’s
    • چکیده

     

    شبکه های نوری پسیو (PON)

    پان یک شبکه فیبر است که فقط از فیبر و قطعات پسیو مانند اسپلیتر ها و وصل کننده ها (کامباینر ها) استفاده می کند بجای قطعات اکتیو مانند آمپلیفایر ها، ریپیتر ها یا مدار های شکل دهنده.
    این شبکه ها بطور چشمگیری هزینه کمتری از بکارگیری قطعات اکتیو خواهند داشت. بزرگترین عیب آنها بازه پوشش کوچک محدود به توان سیگنال می باشد. با اینکه یک شبکه نوری اکتیو (AON) می تواند تا بازه 100 کیلومتری را پوشش دهد، یک پان (PON) محدود به فیبر کشی حداکثر 20 کیلومتر خواهد بود. به پانها همچنین شبکه های “فیبر به خانه” (FTTH) گفته می شود.
    عبارت FFTx نشان میدهد که فیبر تا کجا کشیده شده است. در FTTH، ایکس ما همان خانه خواهد بود. همچنین جاهایی دیده می شود که به آن می گویند FTTP. که P همان Premises یا دارایی ها و سایت ها می باشد. نوع دیگر آن FTTB یا Fiber-to-building است. این سه نوع برای سیستم ها تعیین می کنند که فیبر از کجا تا کجا پیاده سازی شده است از فراهم کننده سرویس تا مشتری. در شکل های دیگر، فیبر تا محل مشتری کشیده نمی شود. بجای آن، به یک گره میانی در همسایگی کشیده می شود. به این نوع FTTN می گویند، یعنی فیبر به Node. نوع دیگر، FTTC می باشد یا فیبر به زنجیر (Curb). در این نوع نیز فیبر به خانه کشیده نمی شود. شبکه های FTTC و FTTN ممکن است زوج سیم مسی خط تلفن (UTP) محافظت نشده را استفاده کند تا سرویس ها را با هزینه کمتری بسط دهد. بعنوان مثال، یک خط ADSL پر سرعت داده های فیبر را بدین طریق به دستگاه های مشتری می رساند.

    آرایش معمولی PON ها بصورت شبکه نقطه به چند نقطه (P2MP) است بطوریکه ترمینال خط نوری (OLT) در نهاد سرویس دهنده، می آید و تلویزیون یا خدمات اینترنت را توزیع می کند به 16 تا 128 مشتری به ازای هر خط فیبر (شکل را مشاهده کنید). اسپلیتر های نوری دستگاه های پسیو نوری هستند که یک سیگنال نوری تکی را به چندین سیگنال مساوی ولی با توان کمتر تقسیم می کنند و سیگنال ها را به کاربران توزیع می کنند. یک واحد شبکه نوری (ONU) پان را در خانه ی مشتری به پایان می رساند. این ONU معمولاً با یک ترمینال شبکه نوری (ONT) در ارتباط است که می تواند یک باکس مجزا باشد که پان (PON) را به دستگاه تلویزیون، تلفن ها، کامپیوتر ها یا روتر وایرلس شما وصل می کند. ONT و ONU می توانند یک دستگاه باشند.
    در روش ابتدایی راه اندازی توزیع دریافتی (داون استریم) بر روی یک طول موج نور از OLT به ONU و ONT، همه ی مشتریان داده های مشترکی را دریافت می کنند. ONU داده هایی که مختص هر کاربر هستند را شناسایی می کند. برای ارسال (آپ استریم) از ONU به OLT، یک تکنیک بخش زمانی (TDM) بکار می رود بطوریکه هر کاربر یک برش زمانی مجزا بر روی طول موج نوری اختصاص خواهد یافت. با این آرایش، اسپلیتر ها بعنوان ترکیب کنندگان نیرو عمل می کنند. انتقالات آپ استریم (ارسالی) که به آنها عملیات حالت پیوسته می گویند، بطور تصادفی روی می دهند، زمانی که کاربر نیاز به ارسال اطلاعات پیدا می کند. سیستم یک برش زمانی اگر لازم بود اختصاص می دهد. از آنجایی که روش TDM چند کاربر را بر روی یک انتقال درگیر می کند، سرعت داده های آپ استریم همیشه آهسته تر از سرعت داون استریم هستند.

     

     

     

  • تلفن و خطوط تلفنی اساس ارتباطات روزمره ما انسانها را تشکیل می دهد. لذا برخی پیشرفتها مستقیم و برخی دیگر غیر مستقیم بر این وسیله ارتباطی تاثیر گذاشته اند. در این مقاله سعی داریم تا در مورد انواع خطوط تلفن و بستر های انتقال آن و جدیدترین تکنولوژی توضیحاتی ارائه دهیم.

    شرکت مخابرات جهت اختصاص خطوط تلفن به مشترکین خود از بستر های مختلفی استفاده می کند. که این بستر ها عبارتند از :
    • زوج سیم مسی
    • کابل فیبرنوری به مس
    • فیبرنوری به فیبر نوری

    زوج سیم مسی برای انتقال به شکل مرسوم و سنتی بوده و برای خطوط شهری معمولی و در برخی هم جهت انتقال خطوط دیجیتال (E1) مورد استفاده قرار می گیرد. اما دو مورد بعدی جدیدترین روش برای انتقال خطوط با ظرفیت های بالای آنالوگ و دیجیتال (E1) و یا خطوط SIP Trunk یا مبتنی بر  IP می باشند که از بستر فیبر استفاده می شود.
    درصورتیکه ورودی از مخابرات فیبر نوری و بستر مشترک زوج سیم باشد، از دستگاهی به نام ONU در محل مشتری استفاده خواهد شد که فیبر را به زوج سیم های مسی تبدیل می کند.  اما اگر ورودی از مخابرات فیبر باشد و بستر مشترک نیز فیبر باشد، می بایست فیبر ورودی و خطوط شهری SIP Trunk مستقیما وارد کٌر سوئیچ مرکزی شبکه شود.

    در مورد خطوط آنالوگ و دیجیتال می توان مزایا و معایب متعددی را ذکر نمود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

    • در دسترس بودن و استفاده آسان و فراوانی تجهیزات از محاسن آنهاست
    • نقاط ضعف آنها نیز ابتدایی بودن تکنولوژی تجهیزات و گران بودن آنها در صورت استفاده از ظرفیت های بالا و پهنای باند کمتر و در نتیجه کیفیت پایین تر نسبت به تکنولوژی های جدید تر می باشد.

    اما متذکر میشویم، جدیدترین و بروزترین سرویس مخابراتی خط شهری SIP Trunk می باشد که این تکنولوژی در حال حاضر در سطح جهان و همچنین کشور ایران در حال استفاده بوده و از به روز ترین امکانات مخابراتی به شمار می رود.

    از محاسن این خطوط می توان به موارد زیر اشاره نمود :

    • هزینه دایر کردن این خطوط بسیار ارزان است.
    • امنیت بالای این خطوط بسیار زیبنده است.
    • امکان مدیریت و استفاده بر بستر شبکه موجود است .
    • کابل کشی های جداگانه برای تلفن نیاز نیست و از همان بستر شبکه یا کابل های CAT6 می توان استفاده کرد.
    • از کیفیت صدای بسیار بالای HD  برخوردارند زیرا در این راهکار پهنای باند به مراتب بیشتر از زوج سیم های مسی در اختیار است.
    • عدم خرابی این خطوط به جهت میدان مغناطیسی و نویز و عدم نفوذ برق
    • این خطوط در بستر های انتقال مانند MPLS، اینترانت و اینترنت قابل انتقال است .
    تلفن

  •  

    یکی از بهترین کاربرد های فیبرنوری را می توان در شبکه های کامپیوتری موسوم به LAN مشاهده کرد. دستگاه ها و سرویس های زیادی بروی این بستر قابل اجرا هستند که برخی از آنها عبارتند از :

    • شبکه کامپیوترهای شخصی
    • به اشتراک گذاری منابع از جمله اینترنت در بستر شبکه
    • استفاده از سرور های مختلف با کاربرد های گوناگون در این بستر
    • نصب و اجرای اتوماسیون های اداری و مالی و یا CRM های مختلف جهت کنترل خرید و فروش و یا کنترل انبار
    • مانیتورینگ و انتقال تصاویر دوربین های مداربسته
    • استفاده از سرویس های انتقال دیتا مانند : MPLS , Intranet , VPN  و غیره
    • استفاده از سرویس های VoIP و تلفن های تصویری تحت شبکه
    • ایجاد دیتاسنتر و یا اتاق سرور جهت تجمیع تجهیزات شبکه

    همه سرویس ها و دستگاه های مذکور را می توان بروی یک کابل فیبر با پهنای باند بالا و سرعت قابل اطمینان و امنیت منحصر بفرد اجرا کرد. در ضمن محدودیت ها و ضعف های کابل های مسی قدیمی را هم نداشت. محدودیت هایی از قبیل مسافت، پهنای باند کم و تاثیر میدان مغناطیسی بروی کابل ها.
     شبکه های کامپیوتری
  • حفظ امنیت و نظارت بر ساختمان ها جزء ضروریات امنیتی محسوب می گردد. یکی از راهکار های ارتقای امنیت ساختمان و مجموعه، راه اندازی دوربین های مداربسته و محلی برای Monitoring دوربین می باشد. تمامی اجزا سیستم دوربین های مداربسته شامل دوربین ها و دستگاه ضبط تصاویر می توانند بروی بستر فیبر نوری اجرا شوند. در صورت استفاده از فیبرنوری شاهد تغییراتی در کیفیت ارسال و دریافت تصاویر دوربین ها نسبت به بستر کابل مسی خواهیم بود. تصاویر با کیفیت تر و بدون اختلال و تاخیر در ارسال و دریافت آنها ، از مزایای فیبر نوری است. مزیت های فیبر نوری در سیستم های دوربین مداربسته بسیارند اما از دیگر فواید فیبر نوری در این زمینه می توان گفت که جهت ایجاد چندین مانیتورینگ در نقاط مختلف سازمان و مجموعه مشکلی وجود نخواهد داشت. زیرا فیبر نوری توانایی انتقال تصاویر تا 100 کیلومتر را با این تضمین که هیچ افتی در کیفیت تصاویر بوجود نیاید و تصاویر با کیفیت و پایداری بسیار مناسبی دریافت و ارسال گردند را دارا می باشد.

    دوربین مدار بسته و مانیتورینگ

  •  

    نیاز به دریافت کانال های تلویزیونی می تواند از راههای مختلفی مرتفع گردد. می توان از سیستم آنالوگ و آنتن مرکزی استفاده کرد و یا به صورت دیجیتال و با استفاده از تکنولوژی DVB و یا حتی جدیدتر از این دو و با بهره گیری از فناوری IP-TV.
    با توجه به پیشرفت های گسترده فیبرنوری شاهد حضور جدی این فناوری در عرصه انتقال تصاویر تلویزیونی هستیم. در یک ساختمان با استفاده از مبدل ها و سرور هایی که قابلیت Streaming  سیگنال های تصویری و پخش آنها بروی شبکه را داشته باشند می توان از زیرساخت فیبرنوری استفاده نمود و در طرف دیگر هم فناوری IP-TV که از طرف شرکت مخابرات عرضه می شود نیز بروی همین بستر اجرا می شود. IP-TV تحولی نوین در عرصه تکنولوژی ارسال تصاویر تلویزیونی ایجاد کرده است.

    راه اندازی IP-TV

ورود/ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
رمز عبور خود را وارد نمایید
کد یکبار رمز خود را وارد کنید
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
لطفا کد یکبار رمز ارسال شده به ایمیل یا موبایل خود را وارد کنید
شما قبلا وارد شده اید